The Soft World | Beatrice Waanders | Rotterdam | Felt art & design

Beatrice Waanders felt art & design

100% vilt voor architectuur
100% ambacht
100% handmade
100% wol lokale schapen
100% diervriendelijk
100% natuurlijke kleuren
100% sustainable
100% made in Rotterdam
100% made with love

The Soft World

The Soft World is het in 2008 gestarte label van de Rotterdamse viltontwerpster Beatrice Waanders. Gelanceerd op 100% Design 2008 in de Van Nelle fabriek in Rotterdam. Beatrice Waanders participeerde op internationale beurzen zoals de Dutch Designweek, Salone di Mobile, PAN Amsterdam, Object in Rotterdam en Designweek Tokyo. Sinds 2009 presenteert zij op Maison & Objet in Parijs, afdeling Scènes d’intérieur. Regelmatig exposeert zij in galerieën zoals H.P.Deco hoofdgallery in Tokyo, Menno Kroon landgoed in Cothen, WTC-gallery Rotterdam, Oogenlust in Eerstel en een solo–expositie in het Atrium van het stadhuis in Den Haag. The Soft World wordt regelmatig gepubliceerd in Nederlandse design-magazines zoals Eigen Huis & Interieur en Elle Decoration, boeken en buitenlandse magazines (onder andere Elle Deco Italy en Trendblog van Lidewij Edelkoort). Ook werd er viltwerk ontwikkeld in samenwerking met John Galliano voor de Maison Margiela Artisinale 2016 collectie en voor zangeres Rihanna voor de cover van W-Magazine gefotografeerd door Steven Klein. (Professionele) cursisten van over de hele wereld komen naar Rotterdam voor masterclasses.

Beatrice Waanders

Beatrice Waanders studeerde in 1997 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, richting Interieurarchitectuur/Design en Materiaalontwerp. Zij werkte jarenlang als interieurarchitect, onder meer voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken waarvoor zij talloze Nederlandse residenties en ambassades inrichtte. In 2008 maakte Beatrice Waanders de overstap naar textielontwerp. Zij volgde hiervoor workshops bij onder meer het Textielmuseum in Tilburg.

de collectie

Beatrice Waanders ontwerpt en levert unieke wool-hangings, raam- en vloerobjecten aan architecten en decorateurs wereldwijd. Daarnaast voert The Soft World een vaste interieurcollectie, bestaande uit interieurtextiele producten als vloerkleden, gordijn- en paneelstoffen, plaids en kussens, poeven en foot-stools.

werkwijze

Alle producten van The Soft World zijn handgemaakt volgens de eeuwenoude techniek van het vilten. The Soft World gebruikt geen chemicaliën in de producten. Water, zeep en spierkracht bepalen het productieproces. De producten van The Soft World zijn dan ook 100% milieuvriendelijk. De wol is zelfs niet geverfd, het rijke kleurenpalet van de dieren zelf is een belangrijk uitgangspunt van het ontwerp. De producten worden door het team van The Soft World gemaakt in een voormalig boothuis van het havenbedrijf aan de Maas in Rotterdam, waar oude ambachten als vilten, kaarden en spinnen herleven. Beatrice werkt met stagiaires en heeft een bijzondere samenwerking met de cliënten van de sociale werkplaats Stichting Pameijer.

vilt

Vilt is een niet geweven stof dat wordt gemaakt door losse wolplukken bij elkaar te leggen, nat te maken met heet water, en te bewegen tot er een vilten stof ontstaat. Vilt maken is een van ‘s werelds oudste ambachten en de oudste manier van stof maken, ontstaan in Centraal-Azië.

de wol

Beatrice Waanders gebruikt de bijzondere wol van talloze oude vergeten Europese schapenrassen zoals het Nederlandse Drents Heideschaap, Engelse Wensleydale en Hongaarse Racka. Wereldwijd bestaan er meer dan 1000 schapenrassen. Deze rassen worden door schaapherders/natuurbegrazingsprojecten en hobbyboeren op kleine schaal levend gehouden. De rassen en hun wol kent een enorme variëteit. Beatrice koopt de wol direct van de Nederlandse schaapsherder. De verkregen wol is dus een bijproduct en 100% diervriendelijk. Beatrice Waanders combineert deze schapenwol met wol van andere diersoorten zoals angora, mohair en alpaca op dezelfde manier verkregen en bewerkt. Ze is uniek in het op vernieuwende wijze combineren van deze van oudsher luxe materialen.

filosofie

In de huidige tijd van verstedelijking, globalisering en hoge technologie hebben mensen het gevoel de band met hun roots en met de natuur te verliezen. We zien een herwaardering voor lokale tradities, oude ambachten en de natuur. Middels allerlei initiatieven zoals stadslandbouw en een opleving van oude ambachten in hedendaags design. Het doen herleven van het oeroude ambacht van het handmatig kaarden en vilten, door de onbehandelde wol van dieren om ons heen, past in die trend van slow-design.

prijzen

Vanaf € 145,- voor een kussen, vanaf € 1.950,- voor een wandkleed. Prijzen op aanvraag.

contact

Beatrice Waanders / info@beatricewaanders.com / 0031 6 1680 5612
www.thesoftworld.com | Instagram | Facebook | Pinterest